♥ oponki Szalonego Kapelusznika ♥

Przepis bardzo prosty i szybki. Jeżeli nie macie czasu na robienie prawdziwych oponek – polecam, te smakują równie przepysznie! Zainspirowała mnie jedna z vlogerek, która postanowiła przetestować recepturę z książki Alice in Wonderland Cookbook (autorstwa Johna Fishera). Mam nadzieję, że i mnie uda się dorwać kiedyś tę pozycję.

Od siebie dodam jeszcze, że im więcej wina, tym większe prawdopodobieństwo obłąkania! 🙂

Oponki Szalonego Kapelusznika

Składniki:

♥ chleb tostowy

♥ 4 jajka

♥  6 łyżek białego wina (dowolne, ja użyłam śliwkowego)

♥ cukier puder

♥ mielony cynamon

♥ olej do smażenia

Przygotowanie:

♥ Szklanką wycinamy w każdej kromce chleba koło. Zaś w każdym kole wycinamy kieliszkiem małą dziurkę. Tak, aby powstały donuty.

♥ W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy wino.

♥ Smażymy oponki w głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor.

♥ Gotowe ciastka układamy na talerzu, na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.

♥ Przygotowujemy posypkę: przesiewamy cukier puder wraz z cynamonem. Każdą oponkę maczamy w cukrze z obu stron.

I można już się delektować! Smacznego ♥

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “♥ oponki Szalonego Kapelusznika ♥

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s